Vesd bele magad! Székelyföldön!

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA már harmadik éve szervezi meg a Vesd bele magad! Programot. Ezen a szemléletformáló programon keresztül kisiskolás gyerekek kapnak vetőmag csomagokat, hogy azt otthon, a család saját kertjében felhasználják. A Program részeként 2013-ban 24.879 magyarországi kisgyerek ismerkedhet meg a kertészkedés örömeivel.

A magyarországi sikerek után, annak köszönhetően az 2013-ban Székelyföldön, Csíkszeredában is elindul a Program. A kísérleti program során két általános iskolai osztályban összesen 50 kisgyerek kap vetőmag csomagot. A vetőmag csomagok a hidegebb székelyföldi klímához igazodó, rövidebb idő alatt beérő zöldségek vetőmagjait tartalmazzák. A vetőmag csomagok mellett oktatási segédanyagot, a Tellus Oktatási Csomag tankönyveit is megkapják az iskolák.

A Tellus Oktatási Programot a Fiatal Gazdák Európai Tanácsa - CEJA fejlesztette ki az Európai Bizottság támogatásával még 2002-ben. A 6 kötetből álló tankönyv csomag célja elsőssorban a szemléletformálás, gazdálkodói életforma, a különböző főbb mezőgazdasági ágazatok tevékenységének, társadalmi fontosságának a bemutatása. A tankönyv csomagot az AGRYA 2006-ban lefordította magyar nyelvre és korlátozott számban ki is nyomtatta. A tankönyv csomagot több magyarországi iskolában, többek között Vesd bele magad! iskolákban is már nagy sikerrel használták, használják oktatási segédanyagként. A még rendelkezésre álló magyar nyelvű tankönyvekből kapnak a csíkszeredai iskolák 50 csomagot.

Az AGRYA támogatásként átadott vetőmag csomagjai és tankönyvei apró segítséget jelentenek, jelenthetnek csak a Székelyföldön zajló magyar nyelvű oktatási tevékenységben. A támogatással elsősorban egy jó példát szeretnénk megmutatni, azt az összefogást, ami a Vesd bele magad! Program mögött Magyarországon kialakult. Bízunk benne, hogy a magyarországi sikerek ösztönzően hatnak majd a Székelyföldön is és sikerül helyi összefogással a jövő évben már jóval nagyobb számú kisgyereket megismertetni a kertészkedés örömeivel. Az AGRYA ehhez átad minden tapasztalatot, ismeretet, megad minden segítséget, ami erejéből, lehetőségeiből adódik.
Bízunk benne, hogy az önkéntes helyi szervezők, a Romániai Fiatal Gazdák Egyesületének munkatársai legalább annyi bíztatást és önzetlen segítséget kapnak majd a Programhoz, mint amennyit az AGRYA munkatársai kapnak. Ezek a visszajelzések, megerősítések azok, amelyek továbblendítik a Vesd bele magad! Programot.

Nyomtatóbarát változatPDF változat