Első kónyi élmények

Nógrádi Benedek vagyok, III. éves kertészmérnök hallgató a Budapesti Corvinus Egyetemen, zöldség- és gombatermesztés szakirányon.
Álmom, hogy mezőgazdasági munkával, vállalkozással, értelmes munkát teremtsek magamnak és másoknak.

Gazdálkodással a szűk családomban senki sem foglalkozik, földünk nincs, így első lépésként tapasztalatot (és tőkét) szeretnék gyűjteni.
Ezért örültem meg a „Hivatásos Vidék Kaland” program felhívásának, mert így lehetőségem nyílhat az elméletet a gyakorlatban is megtekinteni, látni, hogy fejlődik egy gazdaság egy fiatal gazda irányításával, hogy érdemes bánni az alkalmazottakkal, kapcsolatokat szerezhetek, tanácsokat is kaphatok az induláshoz.

Így kerültem Polgár Ákoshoz, aki Kónyban (Győr mellett) gazdálkodik családjával 300 hektáron. Nagyrészt szántóföldi növényekkel (búza, kukorica, repce, napraforgó, szója), kisebb részben szántóföldi zöldségekkel; krumplival és vöröshagymával foglalkoznak (de ezeknek tisztításával, csomagolásával, tárolásával, szállításával is). Itt található telephelyük is (…ami valaha a körmendi cipőgyár volt).

Első látogatásomra nov. 24-25-én került sor. A földeken addigra a munkák jó része lezajlott, az őszi mélyszántás volt csak még néhol hátra, meg a benti munkák.
Szombaton az egyik tábla szélén hagyott téglabálákat pakoltuk (- pakolta Ákos) kamionra, amit egy mosonmagyaróvári tehenészetbe szállítottunk alomanyagnak. Közben megtanultam, hogy kell a bálarögzítő gurtnit átdobni a rakományon:), körbenéztem a telepen. Az utazás alatt Zolival, a kamionsofőrrel a géptantudásomat mélyítettük (TLT, kardántegely, vonóléc, fékezés fizikája…), és helytörténeti érdekességeket mesélt. Este egy kiadós vacsora (gulyásleves, vadhús:)) közben Ákos szüleinél megismertem a tágabb családot.

Másnap – egy jó adag bundáskenyér után – a kónyi telephelyen kezdtünk, „big bag”-ezéssel. Ezek kb. tonna körüli, krumplival töltött raffiazsákok, ezeket kellett egy gép segítségével osztályoznunk. Ákos targoncával ráöntötte a zsákot a futószalagra, mi erről válogattuk le a rohadt krumplikat, szárdarabokat, köveket. Ezután a gép rosták segítségével osztályozta kicsi- (vetőkrumpli), közepes- és nagy méretre, majd visszakerültek a zsákokba.
Napközben megnéztük még, hogy hasítja a barázdát a fekete földbe a Fendt traktor – én eddig csak Belarusban és MTZ-ben ültem, ez más élmény.

Beszélgetéseink alatt a gazdálkodásról alkotott idealisztikus elképzeléseimen szerencsére sikerült faragni, megtudtam, hogy a háttérmunka, a pénzügyek, papírmunka, kapcsolatok legalább annyira fontosak, mint a szakmai felkészültség.

Első látogatásom rövidre sikerült, de februárban, a vizsgaidőszak végeztével, munkák kezdetekor visszatérek!:)

https://picasaweb.google.com/101638873795728001909/Kony2012November2425?authkey=Gv1sRgCNeSlsLuhJfMdw
Nyomtatóbarát változatPDF változat