Likviditási gondok? Megoldás a támogatások előfinanszírozása - OTP Agrár

Számos agrárvállalkozás szembesülhet év közben likviditási problémákkal, különösen egy-egy nagyobb beruházás megvalósítása előtt. Ezekre megoldást jelenthet az európai uniós mezőgazdasági támogatások előfinanszírozása, amelyre idén is kedvező kamatozású – akár hektáronként 122 ezer forintos – hitelek érhetők el, ráadásul az előfinanszírozható támogatások köre is jelentősen kibővült. További jó hír a fejleszteni kívánó agrárvállalkozásoknak, hogy a tervek szerint március végéig a 2014-2020-as időszak minden uniós pályázatát meghirdetik, érdemes a www.palyazzunkegyutt.hu oldalon figyelemmel kísérni a kiírásokat.

Nagyobb beruházást tervez, azonban régóta nem tudja előteremteni az ehhez szükséges saját erőt? Esetleg váratlan helyzetek sokasága miatt előfordul, hogy év közben likviditási gondjai akadnak, nincs vállalkozása számláján elegendő forrás a beszállítók kifizetésére? Ha ismerősnek tűnnek a fenti helyzetek, akkor Önnek megoldás lehet az európai uniós mezőgazdasági támogatások előfinanszírozása, amelynek segítségével már a tényleges kifizetések megtörténte előtt hozzájuthat a támogatási összegekhez.

Amint azt az OTP Agrár szakértői kiemelték, az előfinanszírozásra idén minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel lesz mód. Egyetlen kérelem benyújtásával igényelhetik például a 2017-es és a 2018-as támogatások összegét azok a vállalkozások, amelyek a Zöldkártya Hitelt veszik igénybe: ennek a szabad felhasználású konstrukciónak a segítségével akár hektáronként 122 ezer forint összegekhez is hozzájuthatnak. Ehhez az egységes területalapú (SAPS) támogatást, valamint a zöldítés komponens támogatást egyszerre kell előfinanszíroztatnia a gazdálkodónak, de a fiatal gazda támogatás megelőlegezésére is 36 400 forint/hektáros összeghatárig van lehetőség. Az előfinanszírozási források igénybe vételéhez ráadásul nincs szükség például terhelhető ingatlanra, hiszen maguk az uniós támogatások szolgálnak a hitelek fedezetéül.

A területalapú támogatások előfinanszírozása konstrukció keretében a SAPS alaptámogatás, a zöldítés komponens támogatás és a fiatal gazda támogatás mellett az Agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) és a Natura 2000 kompenzációs kifizetéseinek megelőlegeztetésére is mód van, mégpedig a támogatási összeg 50-70 százalékának erejéig. Szintén az idei év újdonsága, hogy a területalapú támogatásokon túl - több mint harminc jogcímen - egyéb mezőgazdasági támogatások faktorálása is lehetséges, olvasható a www.otpagrar.hu oldalon.

Az agrárium valamennyi szereplőjének, így az élelmiszeripari cégeknek is érdemes odafigyelni az európai uniós pályázatokra, a tervek szerint ugyanis március 31-ig a 2014 és 2020 közötti ciklus minden kiírását közzéteszik – igazi pályázati dömping várható. Ehhez talán a legjobb eszközt az OTP Pályázzunk Együtt Programja nyújtja, amelynek honlapján (www.palyazzunkegyutt.hu) a vállalkozások könnyedén megtalálhatják a számukra megfelelő uniós pályázatokat és a pályázáshoz szükséges információkat.

Nyomtatóbarát változatPDF változat