A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnökségének közleménye

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnökségének közleménye

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnöksége 2011. szeptember 22-i ülésén elemezte az aktuális tejpiaci helyzetet. Ennek kapcsán megállapította, hogy a tejpiacon trendszerű változások figyelhetőek meg, melyek árfelhajtó hatásúak. Az árak emelkedését várhatóan a következő hónapokban egy jelentős nemzetközi keresleti hullám is generálja majd.

Tekintettel arra, hogy a tej termékpálya működését segíthetik az objektív helyzetértékelésen alapuló szakmai megállapítások közzététele az Elnökség az alábbi testületi állásfoglalást tette:

- Az Elnökség felhívja a figyelmet arra, hogy a folyamatosan változó tejpiaci helyzetben nagy értéke van a tartós, illetve kiszámítható üzleti kapcsolatokat jelentő, hosszú távú szerződéses viszonyok fenntartásának és kéri a tejtermelőket ennek figyelembe vételére.

- Az Elnökség az inputárak növekedésének okán és a tejpiaci egyensúly fenntartása érdekében, 5-10 %-os mértékben indokoltnak látja a tej és alapvető tejtermékek kiskereskedelmi beszerzési árainak emelkedését. Ellenkező esetben a várható export „szívóhatás” közvetlenül befolyásolhatja a belföldi ellátást a következő hónapokban.

- Az Elnökség felkéri a kiskereskedelmi egységeket, hogy a jövőben ne alkalmazzanak diszkriminatív árképzést a hazai tejtermékekkel szemben. Ennek gyakorlatát a TT Elnöksége tisztességtelen forgalmazói magatartásnak ítéli meg és ez ellen fel kíván lépni.


Budapest, 2011. szeptember 22.

 

     A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnöksége

Nyomtatóbarát változatPDF változat